УТОЧНЕННЯ КЛІНІЧНИХ ДАНИХ У ДІТЕЙ З ВРОДЖЕНОЮ ПОЄДНАНОЮ ОДНОСТОРОННЬОЮ РОЗЩІЛИНОЮ ВЕРХНЬОЇ ГУБИ ТА ПІДНЕБІННЯ

Автор(и)

  • В.Г. Крикляс
  • К.В. Крикляс

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2023-50-4.7

Ключові слова:

вроджена розщілина, верхня губа, піднебіння, діти, хейлопластика.

Анотація

Діти з односторонньою вродженою поєднаною розщілиною верхньої губи та піднебіння становлять біля 50 % від всіх дітей, які народжуються з розщілиною верхньої губи та піднебіння. Тобто кількість таких дітей, які народжуються в Україні та інших країнах становить достатню кількість. Мета нашої роботи. Вивчення клінічних даних у цієї категорії пацієнтів і на їх основі встановити показання для проведення хейлопластики. Матеріали та методи. Нами було обстежено 52 пацієнти з вроджених комбінованих розщілин верхньої губи та піднебіння. З них 30 хлопчиків та 22 дівчинки, що відповідно складає 57,7 % та 42,3 %. З лівосторонньою поєднаною розщілиною верхньої губи та піднебіння було 38 пацієнтів, з правосторонньою – 14, що складає відповідно 75 % та 27 %. У 38 дітей з вродженою односторонньою поєднаною розщілиною верхньої губи, з 52 пацієнтів розщілина була повною, Тобто у цих 38 пацієнтів дефект губи проходив від вільного краю верхньої губи (червоної облямівки губи) і перетинав у верхньому відділі губи дно носового ходу. У цих пацієнтів дефект мав трапецієвидну форму, Фрагменти губи підіймались догори вслід краями цього дефекту. Медіальний (більший) фрагмент і латеральний (менший) фрагмент були зменшені по висоті і зрівнялись з валиком фільтра здорової сторони. У цій групі дітей крім дефекту і деформації фрагментів верхньої губи спостерігається деформація фрагментів коміркового відростку, а також спостерігається достатньо виражена деформація носа, яка обумовлена дефектом кісткової тканини верхньої щелепи, дна носового отвору, м’яких тканин губи. Результати дослідження. В цьому дослідженні ми уточнили клінічні та деякі антропометричні показники тканин верхньої губи та носа, коміркового відростка у дітей з односторонньою вродженою розщілиною верхньої губи та піднебіння. Тобто ми розглядали місцеві показники, які впливають на проведення оперативних втручань в тому чи іншому обсязі. Діти з односторонньою вродженою розщілиною верхньої губи та піднебіння у яких в наявності неповна розщілина верхньої губи та не має дефекту коміркового відростку чи він незначний, потребують проведення операції хейлопластики. Діти з таким видом патології але які мають повну розщілину верхньої губи і повний дефект коміркового відростку потребують іншого оперативного втручання. Висновки. На підставі клінічних та антропометричних досліджень нами встановлено що розщілина верхньої губи, коміркового відростка, дна порожнини носа, піднебіння було у 82,7 % дітей з вродженою розщілиною верхньої губи та піднебіння. 2. У 17,3 % дітей з цією же патологією була повна розщілина верхньої губи, часткова розщілина коміркового відростка та повна розщілина піднебіння. 3. Першим показана операція хейлопластики з періостеопластикою коміркового відростка, та переднього відділу дна носового хода, другим показана проведення тільки хейлопластики.

Посилання

Харьков Л.В. Клініко-хіріругічна класифікація вроджених розщілин верхньої губи і піднебіння. Вісник стоматології. 2009. № 2. С. 36-41.

Delaire J. Theoretical principles and technique of functional closure of the lip and nasal aperture. Journal of Maxillofacial Surgery. 1978. Vol.6. Р. 109-116.

Millard D.R. A primary camouflage of the unilateral harelook. Transactions of the 1st International Congress of the Plastic surgery. Stockholm, Baltimore. 1957. P. 160-166.

Allori A.C., Mulliken J.B., Meora JG., Shugterman S., Marcus J.R. Classification of the cleft lip palate: then and now. Cleft Palate Craniofacial Journal. 2015. Vol.54. № 2. P. 175-188.

Pons-Bonals, A., Pons-Bonals L., Hidalgo-Martínez S.-M., Sosa-Ferreyra C. F. Clinicalepidemiological study in children with cleft lip palate in a secondary-level hospital. Boletín Médico del HospitalInfantil de México. 2017. V. 74. № 2. Р. 107-121 doi: 10.1016/j.bmhime.2017.11.019/

Харьков Л. В., Яковенко Л. М., Вишпінський І. М. Класифікація вроджених незрощень верхньої губи і піднебіння (огляд літератури). Вісник стоматології. 2009. № 3. С. 107-113.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-27

Як цитувати

Крикляс, В., & Крикляс, К. (2023). УТОЧНЕННЯ КЛІНІЧНИХ ДАНИХ У ДІТЕЙ З ВРОДЖЕНОЮ ПОЄДНАНОЮ ОДНОСТОРОННЬОЮ РОЗЩІЛИНОЮ ВЕРХНЬОЇ ГУБИ ТА ПІДНЕБІННЯ. Вісник стоматології, 125(4), 37–41. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2023-50-4.7

Номер

Розділ

ХІРУРГІЧНА СТОМАТОЛОГІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають