ВПЛИВ ВИСОКОЖИРОВОГО ХАРЧУВАННЯ НА СТАН ЯСЕН ЩУРІВ

Автор(и)

  • А. В. Марков Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького
  • І. В. Ходаков Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»
  • В. М. Зубачик Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького
  • А. П. Левицький Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2019-34-4-2-6

Ключові слова:

fatty nutrition, gums, inflammation, dysbiosis, lipid peroxidation, antioxidant system

Анотація

Мета. Визначити вплив харчових жирів з різним жи-рнокислотним складом на стан ясен щурів.
Матеріали і методи. Використовували пальмову олію, вершкове масло і соняшникову олію, які вводили до складу безжирового раціону у кількості 20 %. Го-дування щурів тривало 60 днів. Стан ясен щурів оці-нювали за рівнем наступних біохімічних показників : еластаза, уреаза, лізоцим, каталаза, малоновий діа-льдегід (МДА), антиоксидантно-прооксидантний ін-декс АПІ і ступінь дисбіозу.
Результати. У щурів, що отримували високожирові раціони, які містять пальмову олію, вершкове масло і соняшникову олію, зростала в яснах активність ела-стази на 20,5, 27,4 і 41,5 % відповідно, а також від-повідно ступінь дисбіозу в 1,21, 1,86 і 1,42 разів. В той же час вміст в яснах МДА знижувався у щурів, що отримували пальмову олію, вершкове масло і со-няшникову олію на 52,3, 21,8 і 52,9 % відповідно, а ін-декс АПІ, навпаки, підвищувався відповідно на 91,9, 21,2 і 128,2 %.
Споживання раціонів, що містять 20 % пальмової олії, вершкового масла або соняшникової олії, знижу-вало активність лізоциму на 13, 26 і 28 % відповідно.
Висновки. Високожирове харчування викликає запа-лення в яснах, розвиток дисбиозу, зниження рівня не-специфічного імунітету і значно пригноблює перекис-не окислення ліпідів.

Посилання

Левицкий А. П. Патофизиология высокожирового питания и пути профилактики его осложнений / А. П. Ле-вицкий // Бюллетень XVII чтений им. В. В. Подвысоцкого, 24-25 мая 2018 г., г. Одесса. – С. 120-122.

Величко В. И. Развитие дисбиоза в тканях крыс, по-лучавших высокожировой рацион / В. И. Величко, В. В. Ткачук, А. П. Левицкий // J. Health Sciences // 2014. – т. 4, № 12. – С. 84-92.

Гоженко А. І. Патогенетичні основи розвитку ожи-ріння як наслідок функціонально-метаболічного дисбалансу в організмі (огляд) / А. І. Гоженко, Ю. М. Гришко // Актуа-льні проблеми транспортної медицини. – 2019. – № 1(55). – С. 29-40.

Fatty acids, epigenetic mechanisms and chronic diseas-es: a systematic review / K. Gonzalez-Becerra, O. Ramos-Lopez, E. Barron-Cabrera [et al.] // Lipids in Health a Disease. – 2019. – v. 18, № 178. – P. 1-18. 5. Особливості накопичення тригліцеридів і холесте-рину в печінці щурів при аліментарному жировому наван-таженні / О. А. Макаренко, А. П. Левицький, Т. О. Севость-янова [та ін.] // Актуальні проблеми транспортної медици-ни. – 2019. – № 1(55). – С. 73-80.

Развитие колита у крыс, получавших высокопаль-митиновые пищевые жиры / А. П. Левицкий, А. В. Бочаров, И. В. Ходаков [и др.] // Вісник морської медицини. – 2019. – № 2(83). – С. 84-91.

Титов В. Н. Жирные кислоты. Физическая химия, биология и медицина / В. Н. Титов, Д. М. Лисицын. – М.-Тверь: Триада, 2006. – 672 с.

Влияние антидисбиотических препаратов на со-стояние печени крыс с экспериментальным неалкогольным стеатогепатитом / А. П. Левицкий, В. Л. Васюк, Е. М. Лев-ченко [и др.] // Журнал НАМН Украины. – 2016. – т. 22, № 1. – С. 99-102.

A controlled High-fat Diet induced an Obese syndrome in rats / S. C. Woods, R. J. Sceley, P. A. Rushing [et al.] // J. Nutrient Metabolism. – 2003. – V. 133. – P. 1081-1087.

Левицкий А. П. Методы определения активности эластазы и ее ингибиторов: методические рекомендации / А. П. Левицкий, А. В. Стефанов. – К.: ГФЦ, 2002. – 15 с.

Гаврикова Л. М. Уреазная активность ротовой жидкости у больных с острой одонтогенной инфекцией че-люстно-лицевой области / Л. М. Гаврикова, И. Т. Сегень // Стоматология. – 1996. – Спец. выпуск. – С. 49-50.

Гирин С. В. Модификация метода определения ак-тивности каталазы в биологических субстратах / С. В. Ги-рин // Лабораторная диагностика. – 1999. – № 4. – С. 45-46.

Левицкий А. П. Лизоцим вместо антибиотиков / А. П. Левицкий. – Одесса: КП ОГТ, 2005. – 74 с.

Стальная И. Д. Метод определения малонового диальдегида с помощью тиобарбитуровой кислоты / И. Д. Стальная, Т. Г. Гаришвили // В кн.: Современные методы в биохимии. – М.: Медицина, 1977. – С. 66-68.

Биохимические маркеры воспаления тканей рото-вой полости: методические рекомендации / А. П. Левицкий, О. В. Деньга, О. А. Макаренко [и др.]. – Одесса: КП ОГТ, 2010. – 16 с.

Ферментативный метод определения дисбиоза полости рта для скрининга про- и пребиотиков: методиче-ские рекомендации / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, И. А. Селиванская [и др.]. – К.: ГФЦ, 2007. – 22 с.

Трухачева Н. В. Математическая статистика в ме-дико-биологических исследованиях с применением пакета Statistica / Н. В. Трухачева. – М.: ГЭОТАР-Медиа, 2012. – 379 с.

Левицкий А. П. Методы исследования жиров и масел / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, И. В. Ходаков. – Одесса: КП ОГТ, 2015. – 32 с.

Экспериментальный кариес зубов / А. П. Левиц-кий, О. В. Деньга, В. С. Иванов [и др.] // В кн. Шнайдер С. А., Левицкий А. П. Экспериментальная стоматология. Ч. 1. Экспериментальные модели заболеваний. – Одесса, 2017. – С. 59-67.

Титов В. Н. Регуляция перекисного окисления in vivo как этапа воспаления. Олеиновая кислота, захватчики активных форм кислорода и антиоксиданты / В. Н. Титов, Д. М. Лисицын // Клиническая лабораторная диагностика. – 2005. – № 6. – С. 3-12. 21. The influence of different pathogens on the lysozyme activity into tissues of rat oral cavity / A. P. Levitsky, M. A. Ostafiichuk, O. E. Uspenskii [et al.] // Journal of Education, Health and Sport. – 2017. – V. 7, № 8. – P. 1070-1081.

Эггум Б. Методы оценки использования белка жи-вотными / Б. Эггум. – М.: Колос, 1977. – 190 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-11

Як цитувати

Марков, А. В., Ходаков, І. В., Зубачик, В. М., & Левицький, А. П. (2021). ВПЛИВ ВИСОКОЖИРОВОГО ХАРЧУВАННЯ НА СТАН ЯСЕН ЩУРІВ. Вісник стоматології, 109(4), 2–6. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2019-34-4-2-6

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ