THE EFFECT OF HIGH-FAT NUTRITION ON THE RAT GUM CONDITION
DOI:
https://doi.org/10.35220/2078-8916-2019-34-4-2-6Keywords:
жирове харчування, ясна, запалення, дисбіоз, перекисне окислення ліпідів, антиоксидантна системаAbstract
The aim. Determine the effect of dietary fats with differ-ent fatty acid composition on the condition of rat gums.
The materials and methods. Palm, butter and sunflower oils, were used, which were introduced into the composi-tion of a fat-free diet in an amount of 20 %. Feeding rats lasted 60 days. Rat gingival status was assessed by the following biochemical parameters: elastase, urease, lyso-zyme, catalase, malondialdehyde (MDA), antioxidant-prooxidant API index, and degree of dysbiosis.
The findings. In rats treated with high-fat diets contain-ing palm, butter and sunflower oil, elastase activity in the gum increased by 20.5, 27.4 and 41.5%, respectively, as well as, respectively, the degree of dysbiosis in 1.21, 1.86 and 1,42 times. At the same time, the content in the gum of MDA decreased in rats receiving palm, butter and sun-flower oil by 52.3, 21.8 and 52.9 %, respectively, and the API index, on the contrary, increased by 91.9, 21.2, and 128.2 % respectively.
The consumption of diets containing 20 % palm, butter or sunflower oil reduced lysozyme activity by 13, 26 and 28 %, respectively.
The conclusion. High-fat nutrition causes inflammation in the gums, the development of dysbiosis, a decrease in the level of non-specific immunity and strongly inhibits li-pid peroxidation.
References
Левицкий А. П. Патофизиология высокожирового питания и пути профилактики его осложнений / А. П. Ле-вицкий // Бюллетень XVII чтений им. В. В. Подвысоцкого, 24-25 мая 2018 г., г. Одесса. – С. 120-122.
Величко В. И. Развитие дисбиоза в тканях крыс, по-лучавших высокожировой рацион / В. И. Величко, В. В. Ткачук, А. П. Левицкий // J. Health Sciences // 2014. – т. 4, № 12. – С. 84-92.
Гоженко А. І. Патогенетичні основи розвитку ожи-ріння як наслідок функціонально-метаболічного дисбалансу в організмі (огляд) / А. І. Гоженко, Ю. М. Гришко // Актуа-льні проблеми транспортної медицини. – 2019. – № 1(55). – С. 29-40.
Fatty acids, epigenetic mechanisms and chronic diseas-es: a systematic review / K. Gonzalez-Becerra, O. Ramos-Lopez, E. Barron-Cabrera [et al.] // Lipids in Health a Disease. – 2019. – v. 18, № 178. – P. 1-18. 5. Особливості накопичення тригліцеридів і холесте-рину в печінці щурів при аліментарному жировому наван-таженні / О. А. Макаренко, А. П. Левицький, Т. О. Севость-янова [та ін.] // Актуальні проблеми транспортної медици-ни. – 2019. – № 1(55). – С. 73-80.
Развитие колита у крыс, получавших высокопаль-митиновые пищевые жиры / А. П. Левицкий, А. В. Бочаров, И. В. Ходаков [и др.] // Вісник морської медицини. – 2019. – № 2(83). – С. 84-91.
Титов В. Н. Жирные кислоты. Физическая химия, биология и медицина / В. Н. Титов, Д. М. Лисицын. – М.-Тверь: Триада, 2006. – 672 с.
Влияние антидисбиотических препаратов на со-стояние печени крыс с экспериментальным неалкогольным стеатогепатитом / А. П. Левицкий, В. Л. Васюк, Е. М. Лев-ченко [и др.] // Журнал НАМН Украины. – 2016. – т. 22, № 1. – С. 99-102.
A controlled High-fat Diet induced an Obese syndrome in rats / S. C. Woods, R. J. Sceley, P. A. Rushing [et al.] // J. Nutrient Metabolism. – 2003. – V. 133. – P. 1081-1087.
Левицкий А. П. Методы определения активности эластазы и ее ингибиторов: методические рекомендации / А. П. Левицкий, А. В. Стефанов. – К.: ГФЦ, 2002. – 15 с.
Гаврикова Л. М. Уреазная активность ротовой жидкости у больных с острой одонтогенной инфекцией че-люстно-лицевой области / Л. М. Гаврикова, И. Т. Сегень // Стоматология. – 1996. – Спец. выпуск. – С. 49-50.
Гирин С. В. Модификация метода определения ак-тивности каталазы в биологических субстратах / С. В. Ги-рин // Лабораторная диагностика. – 1999. – № 4. – С. 45-46.
Левицкий А. П. Лизоцим вместо антибиотиков / А. П. Левицкий. – Одесса: КП ОГТ, 2005. – 74 с.
Стальная И. Д. Метод определения малонового диальдегида с помощью тиобарбитуровой кислоты / И. Д. Стальная, Т. Г. Гаришвили // В кн.: Современные методы в биохимии. – М.: Медицина, 1977. – С. 66-68.
Биохимические маркеры воспаления тканей рото-вой полости: методические рекомендации / А. П. Левицкий, О. В. Деньга, О. А. Макаренко [и др.]. – Одесса: КП ОГТ, 2010. – 16 с.
Ферментативный метод определения дисбиоза полости рта для скрининга про- и пребиотиков: методиче-ские рекомендации / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, И. А. Селиванская [и др.]. – К.: ГФЦ, 2007. – 22 с.
Трухачева Н. В. Математическая статистика в ме-дико-биологических исследованиях с применением пакета Statistica / Н. В. Трухачева. – М.: ГЭОТАР-Медиа, 2012. – 379 с.
Левицкий А. П. Методы исследования жиров и масел / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, И. В. Ходаков. – Одесса: КП ОГТ, 2015. – 32 с.
Экспериментальный кариес зубов / А. П. Левиц-кий, О. В. Деньга, В. С. Иванов [и др.] // В кн. Шнайдер С. А., Левицкий А. П. Экспериментальная стоматология. Ч. 1. Экспериментальные модели заболеваний. – Одесса, 2017. – С. 59-67.
Титов В. Н. Регуляция перекисного окисления in vivo как этапа воспаления. Олеиновая кислота, захватчики активных форм кислорода и антиоксиданты / В. Н. Титов, Д. М. Лисицын // Клиническая лабораторная диагностика. – 2005. – № 6. – С. 3-12. 21. The influence of different pathogens on the lysozyme activity into tissues of rat oral cavity / A. P. Levitsky, M. A. Ostafiichuk, O. E. Uspenskii [et al.] // Journal of Education, Health and Sport. – 2017. – V. 7, № 8. – P. 1070-1081.
Эггум Б. Методы оценки использования белка жи-вотными / Б. Эггум. – М.: Колос, 1977. – 190 с.