ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ ВІДБИТКІВ ПРОТЕЗНОГО ЛОЖА ПІД ЧАС ВИГОТОВЛЕННЯ ПОВНИХ ЗНІМНИХ ПРОТЕЗІВ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ СУПУТНІМИ СОМАТИЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ТА АЛЕРГІЧНИМИ РЕАКЦІЯМИ

Автор(и)

  • М.О. Коваленко Дніпровський державний медичний університет
  • П.Г. Герасимчук Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини
  • Л.О. Зайцев Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини
  • В.В. Алексеенко Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини
  • Д.О. Міончинський Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини, вул. академіка Г. Дзяка
  • О.І. Харченко Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини
  • М.І. Житній Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини, вул. академіка Г. Дзяка

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2021-42-4.9

Ключові слова:

повні знімні протези, відбитки протезного ложа

Анотація

Мета дослідження – удосконалити технологію отримання відбитків для виготовлення повних знімних протезів, налагодити схему взаємодії стоматолога-ортопеда з лікарями інших спеціальностей, подовжити час експлуатації повних знімних протезів за рахунок індивідуального підбору матеріалу для протезування пацієнтам. Методи дослідження. Нами проконсультовано 47 пацієнтів зі скаргами на незадовільну фіксацію і стабілізацію повних знімних протезів. У 17 пацієнтів (36%) були тільки серцево-судинні, ендокринні та нефрологічні захворювання, у інших 27 (58%) – поєднані (з переважанням одного з них), у 3 осіб із групи (6%) перебіг соматичних захворювань утруднювався наявністю алергічних реакцій в анамнезі. Ми використовували розроблений опитувальник, у якому пацієнт протягом 7–10 днів погодинно відзначав суб’єктивні відчуття за ступенем фіксації та стабілізації протеза, наявністю тиску на м’які тканини і часом незадовільної фіксації або стабілізації. Після обробки отриманих результатів та оцінки змін стану м’яких тканин протезного ложа ми визначили часовий інтервал, коли були відсутні симптоми здавлювання під протезом, і те, як він утримувався погодинно. При цьому визначили час, із якого протез починав спадати або погіршувалася його фіксація чи стабілізація. Наукова новизна. Оптимізували технологію отримання відбитків протезного ложа в пацієнтів із супутніми соматичними захворюваннями. Висновки. Виготовлення повних знімних протезів пацієнтам із супутніми захворюваннями та обтяженим алер‑ гологічним статусом слід проводити в стані ремісії супутнього захворювання. Зняття анатомічних і функціональних відбитків необхідно проводити в оптимальний час доби. Для визначення оптимального часу доби необхідно враховувати результати опитувальників, анкет та додаткову оцінку стану м’яких тканин протезного ложа. Індивідуальний підхід у підборі матеріалу для протезування дозволяє уникнути алергічних реакцій у порожнині рота і, як наслідок, покращує фіксацію знімних протезів. Комунікація стоматологів-ортопедів із лікарями інших спеціальностей та детальне вивчення історії хвороби кожного пацієнта збільшують відсоток вдалого протезування. Контроль фіксації та стабілізації протезів у пацієнтів протягом 12 місяців дає змогу стоматологу-ортопеду вчасно відреагувати на ймовірні зміни протезного ложа та скорегувати подальшу тактику лікування пацієнтів із супутніми захворюваннями.

Посилання

Свірін Б.В. Отримання функціонального зліпка з верхньої та нижньої щелеп після повної втрати зубів, зумовленої захворюваннями пародонту. Зубний технік. 2003. № 6. С. 18.

Соколов У.І. Пошкодження міокарда і стан при цукровому діабеті. Терапевт. арх. 2001. Т. 73, № 12. С. 9–13.

Строігін Л.Г., Почінка І.Г. Особливості хронічної серцевої недостатності у хворих на цукровий діабет 2-го типу. Кардіологія. 2005. Т. 45, № 2. С. 33–35.

Палеев Н.Р., Калінін А.П., Шравян С.Р. Цукровий діабет і серце. Клин. Медицина. 2005. Т. 83, № 8, С. 37–742.

Копєйкін В.М., Міргазізов М.З., Малій А.Ю. Помилки в ортопедичній стоматології. Професійні та медико-соціальні аспекти. 2-ге вид., перероб і доп. Москва. 2002. 240 с.

Мойсейчік П.Н. Алергологічне тестування як етап поглибленого обстеження стоматологічних хворих. Сучасна стоматологія. 1999. № 2. С. 16–17.

Мойсейчік П.Н. Діагностика, прогнозування та профілактика алергій при зубному протезуванні : автореф. дис. ... канд. мед. Наук : 14.00.21. Mосква, 2000. 20 c.

Алергія в стоматологічній практиці : монографія / С.В. Федорович та ін. Москва, 2001. 180 с.

Гожая Л.Д. Алергічні захворювання в ортопедичної стоматології. Москва : Медицина, 1988. 160 с.

Лебедєв К.А., Мітронін А.В, Понякіна І.Д. Непереносимість зубопротезних матеріалів. Москва : Либроком, 2010. 208 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-29

Як цитувати

Коваленко, М., Герасимчук, П., Зайцев, Л., Алексеенко, В., Міончинський, Д., Харченко, О., & Житній, М. (2021). ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ ВІДБИТКІВ ПРОТЕЗНОГО ЛОЖА ПІД ЧАС ВИГОТОВЛЕННЯ ПОВНИХ ЗНІМНИХ ПРОТЕЗІВ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ СУПУТНІМИ СОМАТИЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ТА АЛЕРГІЧНИМИ РЕАКЦІЯМИ. Вісник стоматології, 117(4), 53–57. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2021-42-4.9

Номер

Розділ

ОРТОПЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЯ