ПОТРЕБА В ОРТОПЕДИЧНІЙ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВИМИ ПОРАНЕННЯМИ

Автор(и)

  • Б.В. Брожина
  • О.В. Павленко

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2023-50-4.11

Ключові слова:

щелепно-лицеві поранення, ортопедична реабілітація, війна, військові конфлікти, медична допомога, хірургія.

Анотація

Мета дослідження. Визначення потреби в ортопедичній реабілітації для пацієнтів із щелепно-лицевими пораненнями, яким були проведені хірургічні втручання в умовах стаціонару, і виготовлення відповідних висновків. Методи дослідження. В основу цієї роботи покладено аналіз даних 49 історій хвороб постраждалих з вогнепальними та міно-вибуховими пораненнями щелепно-лицевої ділянки, які лікувалися у відділенні щелепно-лицьової хірургії КНП КОР «Київська обласна клінічна лікарня» в 2022 р. з метою виявлення потреби в ортопедичній реабілітації проведено збір та систематичний аналіз медичної документації. Наукова новизна. За результатами проведеного дослідження встановлено нові потреби та тенденції в ортопедичній реабілітації поранених пацієнтів після хірургічних втручань, проаналізовано медичну документацію та встановлено чіткі етіологічні чинники поранення, встановлено стан місцевих тканин після поранень в ході Російсько-Української збройної агресії, а також загальну потребу в ортопедичному лікуванні пацієнтів з задокументованими втратами зубів в кількості від одного та більше. Висновки. У зв'язку з ростом кількості щелепно-лицевих поранень в контексті Російсько-Української війни, виникає необхідність подальшого розвитку та вдосконалення методів ортопедичної реабілітації для пацієнтів із подібними пораненнями. Надані статистичні дані підтверджують складність відновлення зубних рядів після поранень щелепно-лицевої ділянки, а також вказують на необхідність вдосконалення та створення інновацій у сфері ортопедичної стоматології. Ми робимо акцент на необхідній спільній роботі хірургів та ортопедів для досягнення найефективніших та оптимальних результатів у лікуванні пацієнтів із втратою зубів в результаті поранень щелепно-лицевої ділянки. Ця проблема стає все більш актуальною, і розробка нових підходів та інноваційних методів стає невідкладним завданням для медичної спільноти. Покращення діагностики та лікування поранень обличчя сприятиме покращенню якості життя поранених пацієнтів і сприяє їхньому поверненню до активного життя в суспільстві.

Посилання

Координація заходів протимінної діяльності. URL: https://www.mil.gov.ua/diyalnist/protiminnadiyalnist/koordinacziya-protiminnoi-diyalnosti.html.

Невідкладна військова хірургія. / пер. з англ. Львів, Наутілус, 2015. 511 с.

Тимофєєв О.О. Щелепно-лицева хірургія. Третє видання. / О.О. Тимофєєв. Київ: ВСВ “Медицина”, 2022. 752 с.

Гур’єв С. О., Кравцов Д. І., Казачков В. Є., Ордатій А. В. Мінно-вибухова травма внаслідок сучасних бойових дій на прикладі антитерористичної операції на Сході України. Повідомлення 1. Клініко-епідеміологічна характеристика постраждалих із мінно-вибуховою травмою на ранньому госпітальному етапі надання медичної допомоги. Травма. 2015. Т. 16, № 6. С. 5-8.

Комплексне надання стоматологічної допомоги у збройних силах України у мирний та військовий час : навч. посіб. для студентів спеціальності «Стоматологія» / О.В. Возний, С.О. Чертов, А.В. Самойленко, А.М. Філон, В.Ф. Муляр. Запоріжжя, 2016.

Козак Р. В., Король Д. М., Кіндій Д. Д. Порівняльна характеристика різних методів протезування при дистально необмежених дефектах зубних рядів (огляд літератури). Вісник проблем біології і медицини. 2015. Вип. 2(2). С. 114-117.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-27

Як цитувати

Брожина, Б., & Павленко, О. (2023). ПОТРЕБА В ОРТОПЕДИЧНІЙ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВИМИ ПОРАНЕННЯМИ. Вісник стоматології, 125(4), 63–67. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2023-50-4.11

Номер

Розділ

ОРТОПЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЯ