ВПЛИВ COVID-19 НА ЗАГАЛЬНИЙ СТАН ХВОРИХ, СЛИНОВІ ЗАЛОЗИ І ТВЕРДІ ТКАНИНИ ЗУБІВ
DOI:
https://doi.org/10.35220/2078-8916-2024-51-1.12Ключові слова:
covid-19, роявів симптомів хвороби в порожнині рота, карієс, гіпосалівація, кислотостійкість емалі, кореляційні зв'язки.Анотація
загального стану здоров'я хворих на COVID-19, а також стану слинних залоз і твердих тканин зубів. Матеріали і методи дослідження. У дослідженнях взяли участь 12 чоловік у віці від вік 27-51 років Усі пацієнти уявили відповідні документи про перенесену хворобу covid-19, а також завірені довідки про їх одужання. У них вивчали як суб'єктивні показники стану порожнини рота (порушення нюху і смакових відчуттів), а також усі ознаки, що свідчать про наявність сіалоаденіту. Про наявність сіалоаденіту могли свідчити такі ознаки: гіпосалівація, біль під час їди, проковтування їжі; почервоніння, набряк особи або шиї; порушення смакових відчуттів; наявність неприємного присмаку в ротовій порожнині; сухість рота; ускладненість при відкриванні рота; поява задишки; загальне підвищення температури тіла. Також досліджували об'єктивні показники (стан слизової оболонки порожнини рота, швидкість салівації, резистентність емалі). При оцінці рівня салівації була прийнята норма швидкості салівації від 0,5 до 1 мл/ мін. Кислотостійкість емалі визначали за допомогою тесту емалевої резистентності. Кореляційний аналіз проводили, використовуючи метод Пірсону (електронний ресурс) https://planetcalc.ru/527. Результати дослідження. Встановлено, що практично усі вивчені симптоми були виявлені у пацієнтів обох груп, за винятком набряку обличчя, яка була выялено тільки у пацієнтів 2-ої групи. Лихоманка і сухий кашель спостерігалася у усіх пацієнтів, як із з легким перебігом хвороби, так і середній тяжкості. На біль під час їди, біль у м'язах та біль у горлі, наявність стомлення більше скаржилися пацієнти 2-ою групи. Головний біль, втрата або порушення смаку та або запаху спостерігалися у усіх, але частіше у осіб з середньою тяжкістю COVID-19. Порушення смакових відчуттів наявність неприємного присмаку в ротовій порожнині виявлена у пацієнтів обох груп, але частіше у осіб 2-ої групи. Сухість рота виявлена у 100% пацієнтів 2-ої групи. Ускладненість при відкриванні рота спостерігалася у пацієнтів з середньою тяжкістю хвороби. Практично усі пацієнти 2-ої групи скаржилися на задишку і підвищення температури тіла. у 5 пацієнтів з 7 обстежених був виявлений сіаладеніт. У 9 чоловік (64%) поверхня язика була покрита біло- сірим нальотом, що дуже часто свідчить про наявність інфекційного захворювання, у тому числі і вірусного. Дослідження показали, що швидкість салівації у усіх пацієнтів була значно нижча показників норми на усіх етапах дослідження. Дослідження показали, що у пацієнтів з легким перебігом хвороби у більшості випадків спостерігалася помірна кислотостійкість емалі. Не виявлено випадків дуже низької кислотостійкості. Виявлена висока кореляційний зв'язок між швидкістю салівації і хворобою covid-19; стан гігієни порожнини рот оцінювався як задовільне.
Посилання
Sharma Anshika, Ahmad Farouk Isra, & Lal Sunil Kumar. (2021). COVID-19: A Review on the Novel Coronavirus Disease Evolution, Transmission, Detection, Control and Prevention. Viruses, 13(2), 202-227. doi: 10.3390/ v13020202
Dhama Kuldeep, Khan Sharun, Tiwari Ruchi, Shubhankar & et al. (2020). Coronavirus Disease 2019– COVID-19. Clin Microbiol Rev., 33(4), 1-74 doi: 10.1128/ CMR.00028-20
Herrera, D., Serrano, J., Roldán, S., & Sanz, M. (2020). Is the oral cavity relevant in SARS-CoV-2 pandemic? Clin Oral Investig., 24(8), 2925-2930. doi: 10.1007/s00784-020-03413-2.
Drozdzik, A., & Drozdzik, M,. (2022). Oral Pathology in COVID-19 and SARS-CoV-2 Infection–Molecular Aspects. Int J Mol Sci. 23(3), 1431-1445 doi: 10.3390/ ijms23031431
Amante Luís Filipe Lima Sobral, Afonso João Torres Monteiro, & Skrupskelyte Greta. (2021). Dentistry and the COVID-19 Outbreak. Int Dent J., Oct; 71(5): Р. 358–368. doi: 10.1016/j.identj.2020.12.010
Huang, N., Pérez P., Kato, T., Mikami, Y., Okuda, K., Gilmore, R.C., Conde, C.D., Gasmi, B., Stein, S., Beach M., & et al. (2021). SARS-CoV-2 infection of the oral cavity and saliva. Nat. Med., 27, 892–903. doi: 10.1038/ s41591-021-01296-8
Pingping,Han, & Ivanovski Sašo (2020). Saliva‒ Friend and Foe in the COVID-19 Outbreak. Diagnostics (Basel), 10(5), 290-301. doi: 10.3390/diagnostics10050290
Barabari Poyan, N& ovel Keyvan Moharamzadeh. (2020). Coronavirus (COVID-19) and Dentistry–A Comprehensive Review of Literature. Dent J (Basel), 8(2), 53-71. doi: 10.3390/dj8020053
Online Calculator: Pearson Correlation Coefficient
Vergara, J, Lirani-Silva, C, Brodsky, M.B., Miles, A., Clavé, P., Nascimento, W., & Mourão, LF. (2021). Potential Influence of Olfactory, Gustatory, and Pharyngolaryngeal Sensory Dysfunctions on Swallowing Physiology in COVID-19. Otolaryngol Head Neck Surg., 164(6), 1134-1135. doi: 10.1177/0194599820972680.