ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ПОРУШЕНЬ МЕНСТРУАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ НА ЦИТОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТКАНИН ПАРОДОНТА У ДІВЧАТ-ПІДЛІТКІВ З ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ПАРОДОНТА

Автор(и)

  • Є. О. Ключка Харківський національний медичний університет
  • І. І. Соколова Харківський національний медичний університет
  • О. І. Залюбовська Харківський національний медичний університет
  • Н. І. Гойденко Харківський національний медичний університет

Ключові слова:

дівчата-підлітки, менструальна дисфунк-ція, запальні захворювання пародонта, цитологія ясен

Анотація

Цитологічне дослідження тканини ясен було проведено у 30 дівчат-підлітків з запальними захворюваннями пародонта і менструальною дисфункцією (головна група), у 30 дівчат-підлітків без менструальної дисфункції (контрольна група) і у 10 повністю здорових дівчат-підлітків. Встановлено, що у пацієнтів головної групи в порівнянні з нормою спостері-гається істотне зниження (в 1,4 рази, р<0,001) клітин, що містять ядро, і в 1,9 рази (р<0,001) зниження кількості ке-ратинізуючих клітин, що не містять ядро, при збільшенні кі-лькості у 3,5 рази (р<0,001) поліморфоядерних лейкоцитів, у 2 рази (р<0,001) інтактних моноцитів, в 5,2 рази (р<0,001) кількості епітеліоцитів з вакуолізованою цито-плазмою, у 4,3 рази (р<0,001) епітеліоцитів з деформова-ними ядрами і в 3,8 рази (р<0,001) епітеліоцитів, з мікроб-ним обсіменінням.
З цього виходить, що у пацієнтів головної групи спостері-гається зсув у бік менш зрілих клітин з переважанням про-ліферативних процесів в епітелії ясен, зумовлених альтера-цією клітин в результаті запалення, яке можна розглядати як компенсаторну реакцію. Однак, збільшення клітин з про-явами цитопатії свідчить про недостатню компенсацію. В результаті відбувається диференціація дефективних клі-тин, яка приводить до збільшення кількості незрілих клі-тин. Недостатність компенсації приводить до збільшення кількості клітин з мікробами. Крім того, переважання в яснах нейтрофільного запалення сприяє формуванню ексу-дативного, а не проліферативного типа запалення.
Порівняння цитологічної картини у пацієнтів головної і ко-нтрольної груп дозволяє заключити, що у перших спостері-гається значне зниження кількості клітин, що містять яд-ро, (на 17,1 %, р<0,05) і кератинізуючих клітин, що не міс-тять ядро, (на 18,7 %, р<0,05), також як і збільшення кіль-кості епітеліоцитів з вакуолізованою цитоплазмою (на 31,4 %, р<0,05), з деформованими ядрами (на 30,6 %, р<0,01), кількості поліморфоядерних лейкоцитів (на 20 %, р<0,001) і клітин з мікробами (на 38,6 %, р<0,001).
Встановлено, що тяжкість менструальної дисфункції дів-чат-підлітків значно погіршує цитологічну характеристи-ку ясен.

Посилання

Гуркин Ю. А. Гинекология подростков: руководство для врачей / Ю. А. Гуркин. – СПб: ИКФ Фолиант, 2000. – 574 с.

Богданова Е. А. Репродуктивное здоровье девочек-подростков с ожирением / Е. А. Богданова, Н. И. Кан // Руководст-во по гинекологии детей и подростков. Под ред. В. И. Кулакова, Е. А. Богдановой. – М.: Триада – Х., 2005. – С. 305-331.

Амбарцумян Т. Ж. Особенности нарушений менструаль-ной функции у девочек-подростков с дисфункцией щитовидной железы: автореферат дис. на соискание учен.степени канд. мед. на-ук: 14.00.01 / Амбарцумян Татевик Жоржиковна. – Волгоград, 2007. – 25 с.

Дынник В. А. Особенности гормонального обеспечения аномальных маточных кровотечений в подростковом возрасте в со-временном социуме и негормональные методы лечения / В. А. Ды-нник, Н. А. Щербина, А. А. Дынник // Здоровье женщины. – 2014. – № 5(91). – С.136-140.

Bevan I. A. Bleeding disorders: a common cause of menorrha-gia in adolescents / I. A. Bevan, K. W. Maloney, C. A. Hillery // J.Pediatrics. – 2001. – Vol. 138, № 6. – P. 865-871.

Белоклицкая Г. Ф. Значение объективных клинических индексов в пародонтальной диагностике / Г. Ф. Белоклицкая, А. А. Пети, Л. Г. Сандыга // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім. П. Л. Щупика. – 1999. – Вип. 8. – С. 484-492.

Данилевский Н. Ф. Заболевания пародонта / Н. Ф. Дани-левский, А. В. Борисенко. – К.: Здоровье, 2000. – 464 с.

Белоклицкая Г. Ф. Влияние гигиенического комплекса Colgate® на пародонтальный статус и уровень бактериальной обсе-мененности биотопа пародонтального кармана у больных генерали-зованным пародонтитом в стадии обострения / Г. Ф. Белоклицкая, О. В. Ашаренкова, М. М. Богданова // Современная стоматология. – 2011. – № 3(57). – С. 3-7.

Зосімов А. М. Дисертаційні помилки / А. М. Зосімов, В. П. Голік. – Харків: ВД «Інжек», 2009. – 216 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-28

Як цитувати

Ключка, Є. О., Соколова, І. І., Залюбовська, О. І., & Гойденко, Н. І. (2021). ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ПОРУШЕНЬ МЕНСТРУАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ НА ЦИТОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТКАНИН ПАРОДОНТА У ДІВЧАТ-ПІДЛІТКІВ З ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ПАРОДОНТА. Вісник стоматології, 106(1), 49–53. вилучено із http://visnyk.od.ua/index.php/mainjournal/article/view/92

Номер

Розділ

ТЕРАПЕВТИЧНИЙ РОЗДІЛ