THE DEVELOPMENT OF STOMATITIS IN RATS FED HIGH-FAT DIETS

Authors

  • T. I. Pupin Lviv National Medical University named after Danylo Galytskij

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2019-34-4-6-11

Keywords:

fatty nutrition, oral mucosa, inflammation, blood serum indices, antioxidant system, lysozyme

Abstract

The aim. Determine the effect on the organism, including the oral mucosa, by high-fat nutrition using palm oil and butter.
The materials and methods. Rats received high-fat diets (HFD) with the introduction of 20 % palm or butter for 60 days. Controls were rats fed a fat-free diet (FFD). We determined the weight gain of animals, the level of glu-cose, triglycerides (TG), serum cholesterol and the level of elastase, urease, lysozyme, catalase and mDA in the oral mucosa (OM).
The findings. The daily gain in body weight, glucose, TG and cholesterol levels were higher in rats treated with butter, however, elastase activity in OM was higher in rats treated with palm oil. In rats treated with butter, MDA increased in OM and the activity of lysozyme de-creased.
The conclusion. HFD, especially with palm oil, causes the development of stomatitis. HFD with butter has a more negative effect on the organism (in terms of serum glucose, TG, cholesterol, and in OM of MDA and lyso-zyme) than HFD with palm oil.

References

Lemoine R. Une guerre pour rien? / R. Lemoine // Rev. lait. fr. – 2002. – № 620. – P. 45.

High fat diet increases the weight of rat ventral prostate / X. Cai, R. Haleem, S. Oram [et al.] // Prostate. – 2001. – 49, № 1. – P. 1-8.

Марущак М. І. Експериментальне аліментарне ожиріння: апоптоз, антиоксидантна система, макро- і мікро-елементи в тканині печінки / М. І. Марущак, О. П. Мелюк, І. М. Кліщ // Медична та клінічна хімія. – 2015. – т. 17, № 4. – С. 29-37.

Величко В. И. Развитие дисбиоза в тканях крыс, по-лучавших высокожировой рацион / В. И. Величко, В. В. Ткачук, А. П. Левицкий // J. Health Sciences // 2014. – т. 4, № 12. – С. 84-92. 5. Levitsky Anatoly. Some indicators in rat blood samples taken from the portal vein and the inferior vena cava after con-sumption of different edible fats / Anatoly Levitsky, Anna Maykova, Olga Makarenko // Journal of Education, Health and Sport. – 2018. – V. 8, № 5. – Р. 299-308.

Дисбиотические аспекты патогенеза стеатоза пече-ни при экспериментальной спленэктомии / В. В. Ткачук, Е. М. Левченко, И. В. Ткачук [и др.] // Вісник морської меди-цини. – 2014. – № 1-2(62-63). – С. 75-79.

Гeрич О. Х. Вплив цукрового діабету та високо жи-рової дієти на елімінацію модельних ксенобіотиків у щурів / О. Х. Гарич // Медична хімія. – 2009. – т. 11, № 2. – С. 41-45.

Левицкий А. П. Методы исследования жиров и ма-сел / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, И. В. Ходаков. – Одесса: КП ОГТ, 2015. – 32 с.

Левицкий А. П. Методы экспериментальной пато-логии / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, С. А. Демьяненко. – Симфероопль: Тарпан, 2018. – 78 с.

Биохимические маркеры воспаления тканей рото-вой полости: методические рекомендации / А. П. Левицкий, О. В. Деньга, О. А. Макаренко [и др.]. – Одесса: КП ОГТ, 2010. – 16 с.

Левицкий А. П. Методы определения активности эластазы и ее ингибиторов: методические рекомендации / А. П. Левицкий, А. В. Стефанов. – К.: ГФЦ, 2002. – 15 с.

Стальная И. Д. Метод определения малонового диальдегида с помощью тиобарбитуровой кислоты / И. Д. Стальная, Т. Г. Гаришвили // В кн.: Современные методы в биохимии. – М.: Медицина, 1977. – С. 66-68.

Гирин С. В. Модификация метода определения ак-тивности каталазы в биологических субстратах / С. В. Ги-рин // Лабораторная диагностика. – 1999. – № 4. – С. 45-46.

Гаврикова Л. М. Уреазная активность ротовой жидкости у больных с острой одонтогенной инфекцией че-люстно-лицевой области / Л. М. Гаврикова, И. Т. Сегень // Стоматология. – 1996. – Спец. выпуск. – С. 49-50.

Левицкий А. П. Лизоцим вместо антибиотиков / А. П. Левицкий. – Одесса: КП ОГТ, 2005. – 74 с.

Ферментативный метод определения дисбиоза полости рта для скрининга про- и пребиотиков: методиче-ские рекомендации / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, И. А. Селиванская [и др.]. – К.: ГФЦ, 2007. – 22 с.

Горячковский А. М. Клиническая биохимия. 3-е изд. / А. М. Горячковский. – Одесса: Экология, 2005. – 616 с.

Холестерин. Ферментно-фотометрический метод с холестерин-оксидазой. РТ МДП-15796482-001:2003.

Інструкція до набору реактивів для визначення тригліцеридів у сироватці і плазмі крові ензиматичним ко-лориметричним методом. ТУ У 24.4-24607793-020-2003.

Трухачева Н. В. Математическая статистика в ме-дико-биологических исследованиях с применением пакета Statistica / Н. В. Трухачева. – М.: ГЭОТАР-Медиа, 2012. – 379 с.

Титов В. Н. Регуляция перекисного окисления in vivo как этапа воспаления. Олеиновая кислота, захватчики активных форм кислорода и антиоксиданты / В. Н. Титов, Д. М. Лисицын // Клиническая лабораторная диагностика. – 2005. – № 6. – С. 3-12.

Published

2021-06-11

How to Cite

Пупін, Т. І. (2021). THE DEVELOPMENT OF STOMATITIS IN RATS FED HIGH-FAT DIETS. Stomatological Bulletin, 109(4), 6–11. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2019-34-4-6-11

Issue

Section

EXPERIMENTAL AND THEORETICAL SECTION