ОБГРУНТУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ АНТИДИСБІОТИЧНОГО ГЕПАТОПРОТЕКТОРА ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ЗАПАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПАРОДОНТУ НА ТЛІ ХРОНІЧНОГО ТОКСИЧНОГО ГЕПАТИТУ

Автор(и)

  • А. І. Фурдичко Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького
  • В. Я. Скиба Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»
  • С. А. Шнайдер Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»

Ключові слова:

гепатобіліарна патологія, захворювання пародонту, запалення, гепатит, дисбіоз

Анотація

Захворювання пародонту часто виникають на тлі супут-ньої патології гепатобіліарної системи, на функціональну активність якої негативно впливає кишковий дисбіоз. Од-ним із засобів, який володіє антидисбіотичними властиво-стями, та здійснює гепатопротекторний вплив є «Леквин», до складу якого входить гепатопротектор лецитин, біоф-лавоноїд кверцетин, пребіотик інулін та цитрат кальцію. Мета. Дослідити стан тканин пародонту у хворих на хронічний токсичний гепатит та обгрунтувати запропо-новану терапію.
Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 94 хворих на хронічний катаральний гінгівіт та генералізований пародонтит початкового – І ступеню розвитку на тлі хронічного токсичного гепатиту. У 46 хворих проводили базове лікування, а у 48 осіб, окрім базової терапії, включали у схему лікування антидисбіотичний засіб «Леквин», який призначали по 1-2 таблетці 2-3 рази на день після їжі, а також хворі щоденно здійснювали оральні аплікації «Леквин» гелем шляхом нанесення 0,52 мл (одноразове натискання дозатора) тонким шаром на ясна після їжі 2-3 рази на добу.
Результати та їх обговорення. Включення до комплексно-го лікування хворих антидисбіотичного засобу «Леквин» вірогідно покращує показники індексу гігієни, пародонталь-но-маргінально-альвеолярного індексу, та знижує індекс кровоточивості.
Висновки. Ефективність використання у лікуванні хворих на запальні захворювання пародонту на тлі хронічного токсичного гепатиту антидисбіотичного гепатопротек-тора підтверджується не лише зникненням клінічних симптомів захворювання, а й тривалістю стабільного лікувального ефекту (впродовж пів року).

Посилання

Левицкий А. П. Гепато-оральный синдром / А. П. Левицкий, С. А. Демьяненко. – Симферополь: Тарпан, 2012. 136 с.

Біохімічні показники запалення і дисбіозу в ротовій рідині (слині) хворих на гепато-біліарну патологію / В. М. Зубачик, Г.З. Борис, А. І. Фурдичко [та ін.] // Вісник

стоматології.– 2017. – №3. – С. 12-16.

Furdychko A. I. Clinical-laboratory justificationof de-pendence of periodontal inflammatory diseases on the condinion of hepatobiliary system / A. I. Furdychko, P.A. Hasiuk, V.V. Ivanchyshyn, N.V. Hasiuk // Світ медицини та біології. – 2018. – №1(63). – С. 87-89.

Патент на корисну модель Антидисбіотичний засіб Леквін № 108536 / А.П. Левицький, О.А. Макаренко, І. О. Селіванська [та ін.]. Заявка u 2015 12750 від 23.12.2015. Бюл. № 14 від 25.07.2016.

Мащенко И. С. Болезни пародонта / И. С. Мащенко. – Днепропетровск: КОЛО, 2003. – 272 с

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-28

Як цитувати

Фурдичко, А. І., Скиба, В. Я., & Шнайдер, С. А. (2021). ОБГРУНТУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ АНТИДИСБІОТИЧНОГО ГЕПАТОПРОТЕКТОРА ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ЗАПАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПАРОДОНТУ НА ТЛІ ХРОНІЧНОГО ТОКСИЧНОГО ГЕПАТИТУ. Вісник стоматології, 106(1), 46–49. вилучено із http://visnyk.od.ua/index.php/mainjournal/article/view/91

Номер

Розділ

ТЕРАПЕВТИЧНИЙ РОЗДІЛ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>