ХАРАКТЕРИСТИКА ЗМІН МІКРОФЛОРИ ПАРОДОНТАЛЬНИХ КИШЕНЬ ПІСЛЯ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ТЮТЮНОЗАЛЕЖНИХ ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ НА ТЛІ ХРОНІЧНОГО ГІПЕРАЦИДНОГО ГАСТРИТУ

Автор(и)

  • О.Л. Золотухіна Одеський національний медичний університет
  • Ю.Г. Романова Одеський національний медичний університет
  • С.А. Шнайдер Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2020-37-3-30-35

Ключові слова:

пародонтит, пародонтопатогени, гастрит, тютюнопаління

Анотація

На сьогоднішній день запально-дистрофічні захворю-вання пародонта, які розвиваються на тлі факторів ризику та супутньої соматичної патології, залиша-ються актуальною невирішеною проблемою сучасної стоматології.
Мета роботи. Охарактеризувати зміни мікрофлори пародонтальних кишень після комплексного лікування тютюнозалежних пацієнтів з хронічним генералізо-ваним пародонтитом на тлі хронічного гіперацидно-го гастриту.
Матеріали та методи. Було обстежено 90 пацієн-тів (чоловіків і жінок) віком від 25 до 44 років, які бу-ли розподілені на 3 групи: перша група – 48 пацієнтів, хворих на хронічний генералізований пародонтит (ХГП) на тлі хронічного гіперацидного гастриту (ХГГ), асоційованого з Helicobacter pylori, зі стажем тютюнопаління 5-7 років і кількістю викурених цига-рок від 15 до 20 на добу; друга група – 22 пацієнта, які хворі на ХГП та ХГГ, асоційований з Helicobacter pylori, але без шкідливої звички; третя група – конт-рольна, складалася з 20 здорових осіб.
Пацієнти-курці були рандомно розподілені на дві під-групи в залежності від запропонованої схеми лікуван-ня: пацієнтам першої підгрупи (1.1) була застосована базова терапія ХГП та запропонований лікувально-профілактичний комплекс (ЛПК) (процедури ультра-фонофорезу з розробленим гелем «Апісан», пробіоти-чний препарат місцевого застосування – БіоГая Про-Дентіс та ангіопротекторний препарат – Детра-лекс); пацієнтам другої підгрупи (1.2) застосовували базову терапію захворювань пародонта та процедури ультрафонофорезу з плацебо. З метою оцінки мікро-біоценозу пародонтальних і ясенних кишень було про-ведено молекулярно-генетичне дослідження кількісно-го визначення пародонтопатогенів та якісного ви-значення орального Helicobacter pylori.
Результати дослідження. Застосування лікувально-профілактичного комплексу у тютюнозалежних хво-рих та пацієнтів без шкідливої звички з ХГП та ХГГ, асоційованого з Helicobacter pylori, показало позитив-ну кількісну та видову редукцію пародонтопатоген-них мікроорганізмів, а також зменшення поширенос-ті оральної інфекції Helicobacter pylori у даної кате-горії хворих.
Висновки. Отримані результати ПЛР-аналізу після лікування дозволили встановити ефективність ЛПК у тютюнозалежних пацієнтів та пацієнтів, які не па-лять, хворих на ХГП початкового, I ступеня на тлі кислотозалежних захворювань шлунку. Запропонова-ний ЛПК продемонстрував елімінаційні властивості щодо пародонтопатогенних бактерій та орального Helicobacter pylori, що дозволяє нам рекомендувати ЛПК для використання в комплексному лікуванні ХГП на тлі факторів ризику.

Посилання

Подгаецкая О.Е. Этиология и патогенез хрониче-ского генерализованного пародонтита / О.Е. Подгаецкая // Буковинський медичний вісник. – 2007. – №1. – С.127.

Ільчишин М.П. Поширеність захворювань паро-донту серед тютюнозалежних осіб / М.П. Ільчишин, А.І. Фурдичко, А.Я. Бариляк // Новини стоматології. – 2018. – №4(97). – С.86-88.

Ярова С. П. Особенности распространения и те-чения воспалительно-дистрофических процессов в пародон-те на фоне заболеваний желудочно-кишечного тракта / С. П. Ярова, В. С. Алексеева // Український стоматологічний альманах. – 2014. – № 2. – С. 105-107.

Савичук Н. О. Колонізаційна резистентність по-рожнини рота / Н. О. Савичук // Український медичний ча-сопис. – 2012. – № 4. – С. 57-63.

Socransky SS. Microbial complexes in subgingival plaque / Socransky SS., Haffajee AD., Cugini MA., Smith C., Kent Jr. RL. // Journal of Clinical Periodontology. – 1998. – №25. – Р.134-144.

Данилевський Н.Ф. Заболевания пародонта / Н.Ф. Данилевський, А.В. Борисенко. – К.: Здоров’я, 2000. – 462 с.

Патент на корисну модель України №119715 МПК (2017.01) А61К36/00 Гель «Апісан» для місцевого лікування та профілактики травматичних уражень слизової оболонки порожнини рота / Кравченко Л.С. заявник і патентовласник

Одеський національний медичний університет. - №u201702228 від 10.03.2017. – 2017. – Бюл. №19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-27

Як цитувати

Золотухіна, О., Романова, Ю., & Шнайдер, С. (2021). ХАРАКТЕРИСТИКА ЗМІН МІКРОФЛОРИ ПАРОДОНТАЛЬНИХ КИШЕНЬ ПІСЛЯ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ТЮТЮНОЗАЛЕЖНИХ ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ НА ТЛІ ХРОНІЧНОГО ГІПЕРАЦИДНОГО ГАСТРИТУ. Вісник стоматології, 112(3), 30–35. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2020-37-3-30-35

Номер

Розділ

ТЕРАПЕВТИЧНИЙ РОЗДІЛ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>