МЕТОДОЛОГІЯ ВИВЧЕННЯ СУМІСНОСТІ І ОЦІНКИ ПОКАЗНИКІВ СТАНУ ЗАПАЛЕННЯ ПАРОДОНТУ ТА ОРАЛЬНОЇ МІКРОБІОТИ

Автор(и)

  • А.В. Зайцев
  • О.М. Бойченко
  • Н.В. Котелевська
  • І.Ю. Попович
  • А.К. Ніколішин

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2023-47-1.13

Ключові слова:

мікробіота, запалення, пародонт, математичний аналіз.

Анотація

На сьогодення вважається, що причиною розвитку запальних захворювань пародонту є вплив мікробного вмісту зубної бляшки на тканину та локальна тканинна відповідь на нього. Інтенсивність місцевої тканинної відповіді варіює в залежності від проявлення місцевих патофізіологічних реакцій у відповідь на пошкодження та від залучення системних реакцій організму. Для оцінки стану пародонтологічного статусу до та після проведеного лікування користуються різними показниками, що характеризують стан тканин пародонту. До них відносять індексну оцінку стану тканин пародонта: гінгівальні ‒ PMA (за модифікацією Parma, 1960), гінгівальний індекс за Silness- Loe (1964), і пародонтальні РІ за Russel (1956), індекс SPITN (1982). Вищезазначений індекс РМА (папілярно- маргінально-альвеолярний), запропонований Masser і модифікований Parma у 1960 p., використовується для оцінки запального процесу в яснах, тобто, стану патофізіологічної реакції в них. Оцінка стану оральної гігієни здійснюється за допомогою гігієнічних індексів: гігієнічного індексу за Федоровим-Володкіною (1970), гігієнічного індексу за Green-Vermillion (OHI-S, 1964) та ін. Спрощений індекс гігієни ротової порожнини OHI-S використовується для виявлення зубного нальоту та зубного каменю, тобто, організації дентальної біоплівки. Але фахівцю часом буває важко зорієнтуватися у формуванні стратегії щодо лікування через неадекватну інтерпретацію сумісності зазначених показників. В таких випадках на допомогу треба залучати математичні методи. Мета дослідження. Створення методики, яка дає уявлення щодо сумісності і оцінки показників стану орального мікробіому людини та запалення пародонта з метою використання її в стоматологічній практиці. Матеріалами слугували дані досліджень, які характеризують представників орального мікробіоценозу та проявлення у відповідь на це місцевих патофізіологічних реакцій. А саме було обрано студентську молодь віком від 20-24 роки в кількості 61 особи, яких було поділено на дві групи. В першу групу увійшло 16 юнаків та 14 дівчат. Друга група складалась із 15 юнаків та 16 дівчат. В усіх було діагностовано генералізовану форму хронічного катарального гінгівіту. За метод, було обрано елементи математичного аналізу, а саме вивчення графіків функцій, які отримані за допомогою апроксимації, здійсненої за допомогою комп’ютерної програми Excel 2010. Використана нами методика визначення сумісності і оцінки показників стану орального мікробіому людини та запалення пародонту підтверджує кореляцію цих складових. Графічне відображення дає змогу зробити висновок щодо ефективності лікування та динаміку клінічного стану пацієнтів. Використання запропонованої методики в стоматологічній практиці дозволить в диспансерних групах прогнозувати стан пародонту та визначати оптимальні строки підтримуючої терапії.

Посилання

Исамулаева А.З., Кунин А.А. Инновационное прогнозирование биопленки в профилактике и терапии заболеваний пародонта. Астраханский медицинский журнал. 2013. 8 (2). С. 23-26.

Передерий Н.А. Функциональность микробиоты при патологи. Світ медицини та біології. 2017. № 3(61). С. 177–181.

Дубинин С.И., Зайцев А.В., Ваценко А.В., Улановская-Цыба Н.А., Передерий Н.А., Бойченко О.Н. Межмикробные взаимодействия орального биотопа. Georgian medical – news. 2020. № 2 (299). С. 131-137.

Зайцев А.В., Котелевська Н.В., Бойченко О.М., Ніколішин А.К. Обчислення міжмікробних взаємин орального біотопу. Український стоматологічний альманах. 2021. № 2. С. 6-10.

Левицкий А.П., Мизина И.К. Зубной налет. Вид 2-ге, виправлене і доповнене. Киев: Здоров'я; 1987. 80 с.

Терапевтична стоматологія: підручник для студентів стоматологічного факультету вищих медичних навчальних закладів IV рівня акредитації. Вид 2-ге, виправлене і доповнене / за ред. А.К. Ніколішин. Вінниця: Нова Книга; 2012. 680 с.

Чумакова Ю.Г., Вишневська Г.О., Островський А.В. Склад мікробіоценозу порожнини рота в осіб молодого віку з запальними захворюваннями пародонту. Вісник стоматології. 2012. № 3. С. 28-32.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-04

Як цитувати

Зайцев, А., Бойченко, О., Котелевська, Н., Попович, І., & Ніколішин, А. (2023). МЕТОДОЛОГІЯ ВИВЧЕННЯ СУМІСНОСТІ І ОЦІНКИ ПОКАЗНИКІВ СТАНУ ЗАПАЛЕННЯ ПАРОДОНТУ ТА ОРАЛЬНОЇ МІКРОБІОТИ. Вісник стоматології, 122(1), 77–81. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2023-47-1.13

Номер

Розділ

ТЕРАПЕВТИЧНА СТОМАТОЛОГІЯ