PECULIARITIES OF ORAL CAVITY MICROBIOTA CHANGES IN DIABETES MELLITUS PATIENTS
DOI:
https://doi.org/10.35220/2078-8916-2019-32-2-29-33Keywords:
Candida yeasts, candidiasis, oral cavity microbiota, diabetes mellitusAbstract
The results of the diagnosis of microflora of the oral cavity in patients with diabetes mellitus (DM) are presented in the article. It was established that in the oral cavity in this contingent of pa-tients bacteria that are diagnosed in practically healthy individ-uals are not detected, significantly reduced is the level of au-tochthonous obligatory and optional taxon microbiota isolates, which leads to massive contamination and colonization of the oral cavity by pathogenic and opportunistic microorganisms. The indicated changes contribute to the violation of taxonomic composition and microecological parameters and the emer-gence of a new taxonomic composition of microbiota in the oral cavity in patients with DM. Reducing the level of physiologically useful microorganisms leads to massive contamination and col-onization of the oral cavity by pathogenic and opportunistic mi-croorganisms: streptococci (S. anginosus, S. pyogenes, S. pneumonia), coagulase-positive staphylococci (S. aureus), pseudomonas (P. aeruginosa), conditionally pathogenic Enterobacteriaceae (E. coli, P. mirrabilis) and yeast-like fungi of the genus Candida (C. albicans). The main microbiota of pa-tients with diabetes mellitus is represented by S. salivarius, ad-ditional by streptococcus (S. anginosus) and staphylococcus (S. aureus, S. epidermidis), and random – by other taxons: oppor-tunistic streptococci (S. pyogenes, S. pneumonie ), pseudo-monads (P. acruginasa), enterobacteria (E. coli, P. mirrabilis), as well as yeast-like fungi of the genus Candida (C. albicans, C. kruseri).
References
Генералізований пародонтит, асоційований з цукровим діа-бетом при недостатній забезпеченості вітаміном Д3: оцінка імуно-логічних показників / М.Ю. Антоненко, Ю.І. Комісаренко, Д.Ю.Малий [та ін.] // Вісник ВДНЗУ «Українська медична стома-тологічна академія». – 2017, Т.17, Вип.4(60), Ч. 261. – С.130-134.
Медична мікробіологія, вірусологія, імунологія: підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів / За редакцією В.П. Широбокова. – Вінниця: Нова книга. – 2010. – 952с.
Медвєдєва М.Б. Порівняльний аналіз грибів роду Сandida у складі біотопів порожнини рота у хворих на цукровий діабет І ти-пу / М.Б. Медвєдєва // Современная стоматология. – 2014. – №3 (72). – С 42-44.
Медвєдєва М.Б. Кандидоз порожнини рота, сучасні аспек-ти етіології та патогенезу / М.Б. Медвєдєва // Современная стома-тология. – 2014. – № 5. – С 34-36.
Скиба А. В. Биофизические показатели ротовой жидкости, слизистой полости рта и твердых тканей зубов при профилактике и лечении стоматологических заболеваний при сахарном диабете 2 типа / А В. Скиба // Modern Science — Moderní věda. – 2015. – №5. – Р. 90-96.
Microbiological composition associated with vitamin D re-ceptor gene polymorphism in chronic periodontitis. / M.A. Borges, L.C. de Figueiredo, R.B. de Brito [et al.] // Braz. Oral Res. – 2009. – Vol. 23, № 2. – P. 203−208.
Pittas A.G. The role of vitamin D and calcium Pittas A.G. in type 2 diabetes. A systematic review and meta-analysis / A.G. Pittas, J. Lau, F.B. Hu, B. Dawson-Hughes // J. Clin. Endocrinol. Metab. – 2007. – № 92. – P. 2017-2029.